Zwerflust

Toen ik 17 was deed ik eindexamen voor de Havo. Ik wist eigenlijk niet echt wat ik daarna moest doen. Ik deed een beroepentest en daar kwamen twee dingen uit: Overheidsmanagement en Leraar geschiedenis. Ik ging naar de open dag in Leeuwarden en besloot vervolgens na de zomer daar overheidsmanagement te gaan studeren. Na een jaar stopte ik met de opleiding en ging ik de lerarenopleiding geschiedenis studeren. Deze opleiding maakte ik wel af. Ik gaf zelfs nog even les, maar ik besloot dat dit toch ook niet echt mijn ding was.

Soms vraag ik mij wel eens af wat er van mij terecht was gekomen als er op mijn 17e iemand naar mij toe was gekomen en had gezegd. Je talent verdwijnt niet, trek eerst maar eens de wijde wereld in en ga daarna maar eens kijken wat je wil studeren. Toen ik 17 was had ik geen idee wat ik wilde, maar iedereen ging studeren, dus ik ook. Ik denk dat ik toen veel beter een jaar had kunnen werken en daarna had moeten reizen. En daarna had ik nog genoeg tijd om eens te gaan studeren en een vak te leren.

Spijt heb ik niet, want de keuzes die ik toen maakte hebben mij gemaakt tot wie ik ben. Ik ben verknocht op mijn stadsje Leeuwarden. Ik heb er zelfs mijn toeristische bedrijfje opgezet en geef er rondleidingen. Mijn leraren geschiedenis achtergrond komt daarbij erg van pas. Op de opleiding leerde ik mijn beste vriend Pieter kennen en samen maken we nog steeds reizen. In Leeuwarden leerde ik ook mijn droomvrouw kennen. Met Roelie hoop ik er binnenkort zelfs te gaan samenwonen. De reizen die ik alleen, met Pieter en met Roelie maakte zijn door mijn ervaringen een stuk rijker geworden, dan wanneer ik dit had gedaan als 17 jarige.

Toch denk ik nog steeds dat veel 17 jarigen er baat bij hebben om eerst te gaan werken en te gaan reizen voordat ze gaan studeren. Ik ben niet de enige die hier zo over denkt. Daarom hebben een aantal van mijn reislustige, avontuurlijke zwervende vrienden een collectief opgericht: Zwerflust. Samen geven wij inspirerende lezingen op scholen. Om eindexamen kandidaten te inspireren om te gaan werken en reizen voordat ze gaan studeren en vooral om meer avontuur te beleven.

Ons collectief bestaat oa. uit Coen die net een jaar een EVS heeft gedaan in Roemenie, Zippora die muzikant is en een jaar op een volksschool in Noorwegen heeft gezeten, Remco die met een motor rond de wereld wil reizen, Ronald die Fotograaf is en een hele gave fotoreis door Bosnië heeft gemaakt, Erwin die aan WWOOF doet en van Hongarije naar Nederland heeft gefietst en ons middelpunt en initiator Isa die net een jaar door Australië en Nieuw-Zeeland heeft gereisd.

In December 2014 gaven wij onze eerste lezing op het Piter Jelles Impulz in Leeuwarden. Stuk voor stuk hebben we inspirerende verhalen verteld en gesproken met de leerlingen over alle mogelijkheden die ze hebben. Aan het einde van de les hebben we een bucketlist samengesteld en lieten we geïnspireerde zwervertjes achter ons. Wij gaan dit zeker vaker doen!

Advertenties

Over hleutscher

Hallo. Ik ben Henk Leutscher, geboren in 1984. Voorheen Wereldreiziger en daarvoor een tijdje leraar geschiedenis. Sinds januari 2012 weer inwoner van Leeuwarden.
Dit bericht werd geplaatst in Leeuwarden, Zwerflust en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s